Opbouw van de huid
Wij krijgen veel vragen over welke behandeling, voor welke huidtype, of huidaandoening nu geschikt is. Welke producten passen het beste bij je huid en wat zitten er nu voor ingrediënten in de producten. Door middel van onze blogs, willen we je op een makkelijke manier wat meer gaan leren over bovenstaande punten.
De huid is ons grootste orgaan. Aan de buitenkant ziet het er vrij simpel uit maar hoe ziet de huid er van binnen nu uit? Om een wat duidelijker beeld te krijgen van waar behandeling op werken, en waar de huidverzorginsproducten terecht komen, is het belangrijk om een beeld te krijgen van de opbouw van de huid.
De huid is opgebouwd uit 3 lagen, iedere laag heeft zijn eigen specifieke functie. De opperhuid vormt de huidbarrière voor invloeden van buitenaf. Ook zorgt de opperhuid ervoor dat de huid gehydrateerd blijft en beschermt tegen bacteriën en schadelijke stoffen. Mits de huidbarrière goed in stand is. Wil je weten of dat bij jou het geval is, laat dan eens een collageenscan maken van je huid.
De epidermis, of opperhuid is de bovenste huidlaag. Deze epidermis bestaat uit 5 lagen en is gemiddeld maar 0,7 mm tot 1,0 mm dik.
De onderste laag: stratum basaal
Deze bestaat uit keratinocyten dat is het soort cel waaruit de opperhuid is opgebouwd. 90% van de gehele epidermis, bestaat uit keratinocyten.
Verder zitten er melanocyten, oftewel pigmentcellen, en merkelcellen (tastreceptoren) in deze huidlaag. De verhouding keratinocyten – melanocyten is ongeveer 10:1. Ook bij donkere huiden is deze verhouding hetzelfde!
De keratinocyten cellen migreren omhoog naar de bovenste laag, dit proces duurt ongeveer 28 dagen. In 28 dagen heb je een hele nieuwe opperhuid!
Melanocyten (pigmentcellen) zitten in een gezonde huid enkel in de basale laag. Onder invloed van het enzyme tyrisonase (wordt aangemaakt onder invloed van de zon) worden de pigmentcellen aangezet tot de productie van pigment (melanine). Het pigment vormt een soort schild over de celkern, zodat beschadiging door zonlicht wordt beperkt. De pigmentcellen zorgt voor de kleur van de huid maar ook voor de bescherming van onze huid!
De middelste laag: stratum granulosum
De keratinocyten in deze laag bevatten granules, deze zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van keratine en glycolipen. Beide zorgen voor de bescherming van de huid maar maken de huid ook waterafstotend!
De bovenste laag van de huid: stratum corneum
Deze laag staat in contact met de buitenwereld. De keratinocyten sterven af in deze laag, er zit dan geen celkern meer in (waardoor het dode huidcellen worden), we noemen deze cellen dan corneocyten. Deze bevatten natural moisturizing factors die de huid hydrateren. Uiteindelijk vindt exfoliatie (verwijderen van de dode huidcellen) van de huidcellen plaats.
Dermis de lederhuid, zit onder de epidermis.
De dermis bestaat uit 2 lagen en is tussen 1,0 mm en 3,0 mm dik
De bovenste laag: stratum papillaire
Deze laag ligt direct onder de epidermis. Hier bevinden zich bloedvaten welke de epidermis (opperhuid) van voeding voorzien en zenuwen die voor het gevoel zorgen. In deze laag bevinden zich ook de fibroblasten, deze zorgen voor de aanmaak van collageenvezels! Collageen zorgt voor de stevigheid van de huid, bij het ouder worden van de huid neemt de collageenaanmaak af.
De onderste laag: stratum reticulaire
Het is de onderste laag van de dermis. Naast fibroblasten, bloedvaten en zenuwen, bevinden zich hier ook huidadnexen zoals haren.
Subcutis, het onderhuidbindweefsel is de laag die net onder de huid gelegen is. Deze laag bestaat voornamelijk uit vetweefsel. Ook zijn bloedvaten en zenuwen aanwezig. De dikte van deze laag hangt vooral af van de hoeveelheid vetweefsel.